Κυριακή 30 Μαΐου 2010

O βασικός εξοπλισμός του Fly Fishing για το ψάρεμα της ορεινής πέστροφας


eksoplismos

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνική τουfly fishing χωρίς όμως να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για τα βασικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού! Ο κύριος εξοπλισμός τουfly fishing αποτελείται από ένα καλάμι, τον μηχανισμό, την ορμιά(line), το νήμα(backing) και τέλος το leader και το tippet. Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι είναι όλες αυτές οι ξενόφερτες ορολογίες… Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε όλα τα παραπάνω και γενικά τα βασικά για τον εξοπλισμό του fly fishing στο ψάρεμα της βασίλισσας των ορεινών ποταμών, της πέστροφας!


Το καλάμι και ο Μηχανισμός

rodreel Το καλάμι του fly fishingδιαφέρει από όλα τα υπόλοιπα των άλλων τεχνικών ψαρέματος! Αν πιάσετε ένα τέτοιο καλάμι στα χέρια σας θα παρατηρήσετε ότι το βάρος του είναι χαρακτηριστικά μικρότερο σε σχέση με αλλά καλάμια του ίδιου μήκους. Εκτός από την διάφορα βάρους έχουμε διάφορα και στο στήσιμό του. Η θέση του μηχανισμού είναι στην βάση του καλαμιού και κάτω από την λαβή. Τα δακτυλίδια επίσης είναι διαφορετικά σε σχέση με τα κλασικά κεραμικά που γνωρίζουμε όλοι μας, εκτός του πρώτου από την πλευρά του μηχανισμού. Το μήκος των καλαμιών που προορίζονται για την τεχνική του fly fishing μετριέται συνήθως σε “πόδια”(ft) και κυμαίνεται από 6ft(1,83μ) μέχρι και πάνω από 12ft(3,66μ). Ένα άλλο χαρακτηριστικό των καλαμιών αυτών είναι η διαβάθμιση τους σε κλάσεις(AFTMΑ). To AFTMΑ σημαίνει ‘’American Fishing Tackle Manufactures Association’’ και είναι οι εργοστασιακές προδιαγραφές των καλαμιών και των ορμιών (lines). Κάτι σαν το γνωστό σε όλους μας action σε γραμμάρια του κάθε καλαμιού. Οι διαβαθμίσεις μετρούνται με αριθμούς και ξεκινανε από το #0 και φτάνουν μέχρι #12. Τέλος υπάρχουν και οι διαφοροποιήσεις στην δύναμη(action) του κάθε καλαμιού που χωρίζονται σε fast, medium και slow action. Για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει το fly fishing θα του πρότεινα να πάρει ένα καλάμι κλάσης #5, μήκους από 8ft(2,44μ) μέχρι 9ft(2,74μ) και medium action. Αυτή η πρόταση μου θεωρείτε η πλέον κατάλληλη επιλογή για το ψάρεμα πέστροφας στα ελληνικά ποτάμια, βάση της μορφολογίας τους και του τρόπου που ψαρεύουμε.

P8060042 Ας πάμε τώρα στον μηχανισμό. Τον μηχανισμό του fly fishing θα μπορούσα να τον περιγράψω ότι μοιάζει σαν ‘’καρούλι’’. Είναι ένας μηχανισμός κεντρικού άξονα. Η κατασκευή και η λειτουργία του είναι σχετικά απλή σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μηχανισμό που έχει κατασκευαστεί για ψάρεμα. Οι μηχανισμοί αριθμούνται και αυτοί σε κλάσεις όπως και τα καλάμια και οι ορμιές. Το νούμερο τους κυμαίνετε βάση της χωρητικότητας τους σε νήμα (backing) και στο συγκεκριμένο νούμερο της ορμιάς. Ένα άλλο που θα παρατηρήσετε στους μηχανισμούς αυτούς είναι η μπομπίνα! Εκτός από τους κλασικούς με την βαθιά μπομπίνα υπάρχουν και οι λεγόμενοι ‘’largeardor’’ που έχουν μεγαλύτερη και πιο ρηχή. Οιlarge ardor μηχανισμοί θεωρούνται καλύτεροι λόγω του ότι μπορείς να παλέψεις καλύτερα το ψάρι, να χρησιμοποιήσεις λεπτότερο παράμαλλο(tippet) συν το ότι δεν αφήνουν μεγάλη “μνήμη” στην ορμιά! Στην επιλογή αγοράς ενός μηχανισμού δεν θα κουραστείτε πολύ. Ένας φθηνός, ελαφρύς και γερός μηχανισμός είναι αρκετός για το ψάρεμα της πέστροφας.

Η ορμιά (fly line)

ormia Η ορμιά είναι το βασικότερο κομμάτι του flyfishing! Αυτή είναι το βάρος και το μέσο που θα μας βοηθήσει να στείλουμε την μύγα στο κατάλληλο σημείο και στην απαραίτητη απόσταση. Η ορμιά είναι ένα νήμα επικαλυμμένο με πλαστικό PVC και συνήθως το μήκος της είναι γύρο στα 30 μέτρα. Η μονάδα μέτρησης της είναι η ίδια με των καλαμιών, το AFTMΑ! Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός AFTMΑ τόσο πιο βαριά είναι και η ορμιά! Ένα καλάμι για να μπορέσει να λειτουργήσει και να ‘’φορτώσει’’ σωστά θα πρέπει να έχει ίδια κλάσης ορμιά με αυτή του καλαμιού.

Οι ορμιές χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες βάση της πλεύσης τους, τον χρόνο και τρόπο βύθισης τους και τέλος της κατασκευής τους! Δυο από τις βασικότερες κατηγορίες είναι οι weightforward (WF) και οι double taper (DT). Αυτές με την σειρά τους χωρίζονται σε επιπλέουσες(floating) και σε βυθιζόμενες(sinking). Εμάς στο ψάρεμα της πέστροφας στο ποτάμι θα μας απασχολήσουν μόνο οι επιπλέουσες(floating) ορμιές. Οι weight forward (WF) ορμιές λέγονται έτσι γιατί έχουν το μεγαλύτερο βάρος τους στο μπροστά μέρος και είναι ιδανικές για ευκολότερα και μακρινά πετάγματα. Οι double taper (DT) έχουν το περισσότερο βάρος στο μεσαίο κομμάτι τους, με τις δυο άκρες να λεπταίνουν σταδιακά. Αυτές οι ορμιές κάνουν ποιο ντελικάτα πετάγματα και καλύτερη παρουσίαση της μύγας αλλά είναι ποιο δύσχρηστες για έναν νέο ψαρά! Όποτε είναι προτιμότερο οι καινούριοι ψαράδες να ξεκινάμε με μια weight forward(WF) ορμιά μέχρι να μάθουμε τον ιδιαίτερο τρόπο πετάγματος της μύγας(fly casting).

Εκτός από όλες αυτές τις κατηγορίες υπάρχει και ο χρωματισμός της ορμιάς. Μπορούμε να βρούμε ορμιές σε έντονα χρώματα αλλά και σε πιο ουδέτερα. Η επιλογή του χρώματος της ορμιάς για το ψάρεμα στο ποτάμι είναι θέμα γούστου αν και προτείνω μια εντόνου χρωματισμού ορμιά για έναν αρχάριο ώστε να μπορεί να την διακρίνει ποιο εύκολα μέσα στα αφρισμένα νερά. Προτιμήστε μια καλής ποιότητας ορμιά για να σας βοηθήσει καλύτερα στην εκμάθηση του πετάγματος της μύγας(fly casting). Και μια συμβουλή : προσέχετε την ώρα του ψαρέματος να μην πατάτε την ορμιά στο έδαφος γιατί σπάει και χαλάει χάνοντας πολλές από τις ιδιότητες της….

Leader, Tippet και Backing

tippet To leader και το tippet κατά κάποιο τρόπο μπορούμε να πούμε πως είναι το παράμαλλο τουfly fishing και αποτελούν την σύνδεση της ορμιά με την μύγα. Η μια του άκρη λέγεται butt όπου συνδέεται με την ορμιά και η άλλη του άκρη είναι το tippet όπου δένουμε την μύγα. Το leader είναι ένα κομμάτι μισινέζας διαφορετικής διαμέτρου καθόλα το μήκος της(tapered). Το butt είναι το χοντρότερο μέρος του leader που σταδιακά καταλήγει σε πολύ λεπτότερο. Το μήκος του ποικίλει ενώ συνήθως τα leader που χρησιμοποιούμε είναι από 9ft(2,74μ) μέχρι και 12ft(3,66μ). Στην λεπτότερη άκρη του leaderπροσθέτουμε ένα κομμάτι μισινεζας μήκους από 50εκ μέχρι και 1 μέτρο. Αυτό το τελευταίο κομμάτι μισινεζας είναι το λεγόμενο tippet που μπορεί να είναι ακόμα και διαμέτρου 0,10mm!!! Το πάχος του tippet και το μήκος του leader εξαρτάται καθαρά από τον τρόπο ψαρέματος που κάνουμε, από το μέγεθος της μύγας που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και από την εποχή που θα ψαρέψουμε. Όσο μικρότερη και ελαφριά είναι η μύγα τόσο λεπτότερο θα πρέπει να είναι και το tippet. Τα Leader μπορούμε να τα βρούμε έτοιμα στο εμπόριο αλλά και να τα κατασκευάσουμε μόνοι μας. Ένα leader μήκους 9ft(2,74μ) με tippet διαμετρήματος 0,18mm θα καλύψει τις περισσότερες καταστάσεις για αρχή.

Και τώρα λίγα λόγια για το Backing. To backing είναι ένα νήμα Dacron. Αυτό το νήμα τοποθετείτε πρώτο στον μηχανισμό και αμέσως μετά μπαίνει η ορμιά. Η χρήση του είναι καθαρά για λόγους ασφαλείας όταν πιάσουμε ένα μεγάλο ψάρι και μας τραβήξει ολόκληρη της ορμιάς. Μετά αρχίζει να ξετυλίγετε το backing και έτσι έχουμε περισσότερα μέτρα ώστε να μπορέσουμε να κουράσουμε το ψάρι και να το φέρουμε έξω. Τα νήμα Dacronδιατίθεται σε 10, 20 και 30lb αντοχή. Πενήντα μέτρα 20lb είναι υπεραρκετό και να καλύψει τις ανάγκες μας στο ψάρεμα της πέστροφας στο ποτάμι.

Με τον παραπάνω εξοπλισμό θα μπορέσετε να κάνετε μια καλή αρχή, και όχι μόνο, στον θαυμαστό κόσμο τουfly fishing! Πιστεύω πως αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος ψαρέματος θα σας ‘’κερδίσει’’ όπως και εμένα και θα γνωρίσετε μια διαφορετική, μαγευτική και άγνωστη πτυχή του αθλητικού ψαρέματος, κρυφή ακόμη για πολλούς Έλληνες…..


Δεν υπάρχουν σχόλια: