Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ


Ψάχνοντας για να αγοράσετε ένα πουλόσκυλο έτοιμο, θα πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλετε, τι κυνήγι κάνετε, σε τι τόπους, τι κουράγια έχετε, τι πόντα, τι αυτιά και μάτια διαθέτετε, τι ευκαιρίες και χρόνος σάς απομένει. Ακόμη, τι χώρο παρέχετε για τη σωστή διαβίωσή του και, το χειρότερο, τι γείτονες σας περιβάλλουν!!!

Σκύλοι υπάρχουν διάφοροι, κάθε ράτσας. Οι παλαιότεροι και αυτοί που πάσχισαν για να φτιάξουν μια ράτσα, κρατούσαν τα στάνταρτ σαν κόρη οφθαλμού. Σήμερα εμείς, καθόλου προσεκτικοί, πολύ χειρότεροι σ' αυτά, ζευγαρώνουμε όπως-όπως, ναι μεν στην ίδια ράτσα, αλλά κι εκεί υπάρχουν διαφορές μεταξύ οικογενειών. Βλέπουμε σκύλους που ανοίγονται περισσότερο ή λιγότερο, ατίθασους, νωχελικούς, που απεχθάνονται το απόρτ, που δεν φερμάρουν κ.λπ., κουσούρια που θα μεταφέρουν εις διπλούν στα παιδιά τους, ώστε να βλέπουμε χάλια απογόνους που καθόλου δεν μας θυμίζουν τη ράτσα, ούτε προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, από τότε που ήρθε στην πατρίδα μας η καθαροαιμία, οι περισσότεροι ασχολούνται με τις δοκιμές ανόμοιων κυνηγετικών εργασιακών προτερημάτων, ελπίζοντας πως θα πετύχουν το καλύτερο, που δεν έρχεται εύκολα.Ραντεβού με τον εκπαιδευτή

Το καλύτερο γι' αυτόν που θέλει να βρει έναν έτοιμο σκύλο για κυνήγι, είναι να απευθυνθεί σε εκπαιδευτές που διαθέτουν σκύλους κυνηγετικούς, από γονείς «μπασμένους» και καταξιωμένους στο κυνήγι και, εφόσον τον καλύπτει μορφολογικά, να ζητήσει να τον δει εργασιακά στον κάμπο ή στο βουνό. Να δει την υπακοή, την έρευνα, τη φέρμα, το απόρτ, να πυροβολήσει για τυχόν κροτοφοβίες και μετά να τον αγοράσει. Πάντα, όμως, θα έχετε κατά νου αυτά που σας προανέφερα για το τι θέλετε και τι μπορείτε. Να μην παρασύρεστε από κανένα. Εκτίμηση θα κάνετε σ' αυτό που βλέπετε μπροστά σας και όχι στο γενεαλογικό δέντρο που κουβαλάει πίσω του. Μπορεί να έχει προγόνους άριστους αλλά ο συγκεκριμένος να μην αξίζει τίποτα. Άλλωστε, πάρτε παράδειγμα και τους ανθρώπους: από άριστους, πανέξυπνους γονείς, βγαίνουν κάτι παιδιά... και το αντίθετο.Το σκύλο που έχετε στα χέρια σας, είτε τον έχετε μεγαλώσει και εκπαιδεύσει, είτε τον έχετε αγοράσει και τον εκτιμάτε, να τον αγαπάτε, να τον φροντίζετε και να πιστεύετε σ' αυτόν. Κατανοώ την επιθυμία, το πάθος για κάτι καινούριο, γιατί και μένα με συναρπάζει η σκέψη ότι θα βγάλω κάτι καλύτερο, όχι όμως πριν τελειώσει η προσπάθεια για κάποιον που έχουμε στα χέρια μας. Κάνοντας υπομονή και επιμονή, ένας μέτριος σκύλος με την προσπάθειά μας –γιατί δεν έχουν όλοι τον ίδιο χρόνο και ηλικία εκμάθησης–, μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά, να μας δώσει χαρές και να μείνει αξέχαστος. Αγοράζοντας έναν άλλο, μπορεί να μας κουράσει περισσότερο μέχρι να μάθουμε τις συνήθειές του, τα χούγια του. Μπορεί να είναι άριστος γι' αυτόν που μας τον έδωσε ή για κάποιον άλλο συνάδελφο, αλλά όχι και για μας. Αυτά που ακούμε πολλές φορές από την παρέα μας, λόγια πρόχειρα και πιθανώς ζήλιας, π.χ. για τη φέρμα ενός πουλιού, ξεχνιούνται αμέσως. Δεν υπάρχουν κυνηγετικά πρότυπα στους σκύλους γιατί η κρίση είναι διαφορετική στον καθένα μας. Εκείνο που εγώ απορρίπτω, σε κάποιον άλλο αρέσει πολύ. Έχω βρει συναδέλφους στο βουνό, ακόμη και πελάτες που μου ζητούν –και το πιστεύουν!– σκύλο χωρίς φέρμα, γιατί λένε πως καθυστερεί, ιδίως στο ορτύκι, όπως και να μην κάνουν απόρτ γιατί σιχαίνονται που το βάζουν στο στόμα τους και πολλά άλλα παράξενα που με έχουν κάνει πολύ προσεκτικό και σέβομαι όλες τις ιδιοτροπίες. Σέβομαι όμως αυτούς που αυτό που λένε το πιστεύουν, γιατί έτσι τούς αρέσει, μα όχι αυτούς που οι σκύλοι τους έχουν σοβαρά μειονεκτήματα και προσπαθούν να τα κάνουν πλεονεκτήματα γιατί είναι δικοί τους!

Ένας έτοιμος σκύλος έχει τα καλά του, γιατί είστε σίγουροι, εφόσον τον έχετε δει, ότι θα πάτε στο κυνήγι με αξιώσεις, όμως ζητήστε απ' τον εκπαιδευτή του να μάθετε τα χούγια του και πώς να τα αντιμετωπίζετε με υπομονή, όπως το προηγούμενο αφεντικό του, για να μην του προκαλέσετε σύγχυση δίνοντάς του να καταλάβει τι ζητάτε. Μερικά προσαρμόζονται πολύ γρήγορα αλλά λανθασμένα, κι εμείς νομίζουμε ότι μας αγάπησαν κιόλας. Πιστεύω ότι θα περάσει αρκετό διάστημα για να γίνουμε φίλοι με ένα σκύλο, ώστε να αποδίδει σε μας όπως και στον προηγούμενο ιδιοκτήτη του. Οι χαρές που μας κάνει κουνώντας την ουρά του δηλώνουν την ανάγκη του να «ακουμπήσει» κάπου αναζητώντας στοργή. Πρέπει, λοιπόν, κουβαλώντας στο σπίτι το νέο μας σύντροφο, να του φερθούμε πολύ φιλικά για πολλές ημέρες, ανάλογα με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του, να τον χαϊδεύουμε, να του μιλάμε, να τον ταΐζουμε οι ίδιοι και να τον βγάζουμε βόλτα με το λουρί, ώστε σύντομα να μας γνωρίσει για να δεθεί μαζί μας πριν τον βγάλουμε για κυνήγι. Πιθανόν, να πρέπει να του συγχωρήσετε και κάποιο γάβγισμα ή ουρλιαχτό που θα εκδηλώσει από στενοχώρια.

Επίσης, μπορεί να μην αποδίδει από την αρχή, αλλά με τον καιρό να γίνει ο μεγάλος σκύλος που ήταν στα χέρια του προηγούμενου αφεντικού. Πρώτα όμως πρέπει να ξεπεράσει το σοκ της αλλαγής. Η αγορά ενός κουταβιού είναι μια άλλη υπόθεση, στην οποία επιτρέψτε μου ν' αναφερθώ σε κάποιο άλλο άρθρο μου.


Στην αναζήτηση του ιδανικού

buying_dog_3Πολλοί αναγνώστες, καθώς και φίλοι μου, μου ζητούν να τους πω ποιος είναι ο ιδανικός σκύλος. Για μία ακόμη φορά, εν συντομία θα παραθέσω την προσωπική μου γνώμη, που έχω δημοσιεύσει και στο παρελθόν. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι μας μπορεί να κυνηγούν όλα τα θηράματα, αλλά σε κάποια θα διακρίνονται περισσότερο γιατί είτε θα τους αρέσει ο τόπος, το έδαφος είτε η μυρωδιά του θηράματος. Εγώ θα αναφερθώ στους δικούς μου σκύλους και σε αυτούς που διαθέτω σε φίλους-πελάτες, καθώς και σε αυτούς που εκπαιδεύω και προσπαθώ να ντρεσάρω.

Θέλω να είναι ισορροπημένοι στο μυαλό, να διαθέτουν καλή μύτη, να έχουν πρωτοβουλία, να ανοίγονται αρκετά στην έρευνα και σε διάφορα εδάφη, όσο δεν βρίσκονται να παθιάζονται περισσότερο και να έχουν διάρκεια, ένστικτο, να διακρίνουν τα εδάφη για να μην πηγαίνουν στο πουθενά, να αγαπούν τα κλειστά μέρη. Αν έχουν μυαλό, καταλαβαίνουν ότι εκεί καταφεύγει το θήραμα για να κρυφτεί. Ακόμη να διαθέτουν καλή φέρμα, ποντάρισμα μετά την παρουσία του αφεντικού τους, ένα καλό απόρτ και καλή παρουσία σε λογικά χρονικά διαστήματα. Να μην ξεχάσω να αναφερθώ σε κάτι που εγώ θεωρώ μεγάλο μυαλό: το να αυξομειώνει την ταχύτητά του και να κρατά ψηλότερα ή χαμηλότερα το κεφάλι, ανάλογα με τον αέρα ή τις ανοδικές ή πτωτικές τάσεις της αναθυμίασης. Δεν είναι καθόλου κακό πολλές φορές ύστερα από κάποιες ειδικές καιρικές συνθήκες το πουλόσκυλό σας να σας θυμίζει... λαγόσκυλο (βέβαια να μην το κάνει εκ συστήματος) και είναι αυτό που θα σου γεμίζει την τσάντα. Αδιαφορήστε για κάποιες πρόχειρες κριτικές συναδέλφων που θα βγάλουν συμπεράσματα στο λεπτό... Αυτοί θα κοιτάζουν την τσάντα σας αργότερα με ζήλια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: