Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ποσειδωνίες, τα υποθαλάσσια δάση μας

"Φύκια" λένε οι περισσότεροι, εννοώντας τα ταινιόμορφα φυτά που όταν είναι ζωντανά σχηματίζουν πυκνές πράσινες συστάδες σε αμμώδεις βυθούς και που όταν ξεβράζονται (νεκρά) παίρνουν μια γκριζόμαυρη μορφή. Στην πραγματικότητά όμως τα ανώτερα αυτά φυτά λέγονταιΠοσειδωνίες, γιατί προέρχοντια από την ξηρά. Οι κοντινότεροι συγγενείς του δημιουργούν παγκοσμίως εκτεταμένα λιβάδια σε όλους σχεδόν τους ρηχούς βυθούς με αμμώδη πυθμένα. Η σημασία της προστασίας τους είναι άκρως σημαντική.Τα υποθαλάσσια φυτά μας ή Ποσειδωνίες είναι ανθόφυτα με τους κοντινότερους συγγενείς του ευρέως κατανεμημένους σε όλους τους ωκεανούς της γής.Ανθίζουν όπως όλα τα ανθόφυτα της στεριάς καθώς προσαρμόστηκαν στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Τα υποθαλάσσια λιβάδια συναντώνται σε όλες τις παράκτιες ζώνες παγκοσμίως εκτός από την Ανταρκτική και καταλαμβάνουν περίπου το 1/10 της επιφάνειας των μαλακών υποστρωμάτων μέχρι το μέγιστο βάθος στο οποίο φτάνουν και που δεν ξεπερνούν τα 50 μ. Τα υποθαλάσσια λιβάδια είναι, ως επί το πλείστον, ένας από τους βασικούς τύπους παράκτιων οικοσυστημάτων. Κοινό χαρακτηριστικό για τα είδη υποθαλάσσιων φυτών είναι η ικανότητα δημιουργίας εκτεταμένων, συνήθως κάποιων χιλιομέτρων, ευρέων λιβαδιών.

Τα υποθαλάσσια αυτά λιβάδια ανήκουν στα πλέον πολυποικίλα και για τον λόγο αυτό ζωτικά θαλάσσια οικοσυστήματα στον κόσμο. image003Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο τα υποθαλάσσια λιβάδια σήμερα, μαζί με τους κοραλλιογενείς ύφαλους και τις μαγκρόβιες περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, παγκοσμίως ανήκουν στην λεγόμενη “κόκκινη λίστα” της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Τα υποθαλάσσια λιβάδια έχουν σε πολλες περιοχές μειωθεί ή εξαφανιστεί τελείως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Περιέργως, η μεγαλύτερη παραγωγή οξυγόνου προέρχεται από τα φύκια, καθώς η θάλασσα φροντίζει και για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Μέγιστη είναι όμως η σημασία του για την διατήρηση της υποθαλάσιας ζωής, για τον εξής απλό λόγο: βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

1. Προστατεύει κατά της διάβρωσης

2. Οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα νερού

3. Αυξάνει την παραγωγή εμπορεύσιμων ειδών

4. Αποτελεί το μαιευτήριο των ψαριών

5. Φιλοξενεί εποχικούς επισκέπτες (ψάρια) για αναπαραγωγή και τροφή

6. Συνδράμει σημαντικά στη βιοποικιλότητα της παράκτιας ζώνης

7. Παράγει οξυγόνο

8. Δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα


Δεν υπάρχουν σχόλια: