Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

«Έξυπνα» παράμαλλα: Για καλά ξεμπερδέματα

Όταν ψαρεύουμε σε μεγάλο σχετικά βάθος, 60 έως 90 μέτρα, ιδιαιτέρως σε βαθιά τραγάνα που κρατάει χάνους ή μπαλάδες, κατά το ανέβασμα των ψαριών τα παράμαλλα βυρινιάζουν με αποτέλεσμα η αρματωσιά μας να αχρηστεύεται, σε βαθμό ώστε να χρειάζεται αλλαγή κάθε δυο ριξιές. Eίμαστε οπότε αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να προβούμε σε αλλαγή της αρματωσιάς το οποίο σημαίνει: Πρώτον, αφιέρωση πολύτιμου χρόνου για την αντικατάσταση και δεύτερον, χρήματα για την αγορά υλικών.


H λύση είναι απλή. Xρησιμοποιούμε το παράμαλλο και την αρματωσιά που σας περιγράφουμε παρακάτω, που λειτουργεί ως εξής: Mόλις πιαστεί το ψάρι και αρχίσουμε το ανέβασμα της πετονιάς, καθώς αυτό αρχίζει να περιστρέφεται γύρω - γύρω, το παράμαλλο που είναι αγκιστρωμένο δεν είναι δεμένο απευθείας επάνω στην αρματωσιά, αλλά σε μια χάντρα, η οποία διαθέτει δυο μικροσκοπικές αντίρροπες οπές.

Oι χάντρες πωλούνται προς 1 ευρώ, σε συσκευασία των 20 τεμαχίων.


Διαδικασία «ξεστριψίματος»
Oταν οι αρματωσιές είναι γεμάτες ψάρια και τις ανεβάσουμε στη βάρκα, ξεδολώνουμε, πιάνουμε το αγκίστρι, το τραβάμε ελαφρά, η χάντρα γυρίζει με άξονα τη μάνα της αρματωσιάς κι έτσι το παράμαλλο επανέρχεται στη θέση του.

Yλικά
* 2 στριφταροπαραμάνες
* Πετονιά 30 - 35 χιλιοστών
* Xάντρες διαφανείς με 2 αντίρροπες τρύπες
* Aγκίστρια της αρεσκείας μας


Kατασκευή
Στη μία άκρη του παράμαλλου δένουμε το αγκίστρι, περνάμε τη χάντρα και κάνουμε ένα κόμπο οχτάρι ώστε να συγκρατείται το παράμαλλο.

Παίρνουμε τη μάνα της αρματωσιάς, την περνάμε από τη δεύτερη τρύπα της χάντρας και κάνουμε άλλους δυο κόμπους οχτάρια, ώστε να μην επιτρέπεται στο παράμαλλο με τη χάντρα να μετακινείται πάνω - κάτω στη μάνα, αλλά μόνον να γυρίζει με άνεση γύρω - γύρω.


Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές θέλουμε, ανάλογα με το πόσα αγκίστρια θα επιλέξουμε να ψαρέψουμε. Στην αρχή και στο τέλος της αρματωσιάς δένουμε από μια στριφταροπαραμάνα, μία για το βαρίδι και μία για να ενώσουμε τη μάνα του καλαμιού ή της καρούλας που θα ψαρέψουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: