Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Mαγιάτικο με ζωντανό και φύλακα


Για να έχουμε επιτυχία στο να πιάσουμε ένα μεγάλο μαγιάτικο, θεωρητικά θα πρέπει να ψαρεύουμε πάνω από τις ξέρες τις ώρες που ο ήλιος είναι χαμηλά, και να μετακινούμαστε έξω από τους βραχώδεις σχηματισμούς, πάνω στην άμμο, τις μεσημεριανές ώρες. Πολύ καλά δολώματα για το μαγιάτικο είναι η ζωντανή ζαργάνα, ο ζωντανός κέφαλος, το ζωντανό μελανούρι. Tα κορυφαία όμως δολώματα κατά την άποψή μας είναι το ζωντανό καλαμάρι και η ζωντανή σουπιά, που αν οι διαστάσεις τους είναι μικρές ή μεσαίες, γίνονται εύκολος μεζές για ψάρια του ενός μόλις κιλού...

Tο μαγιάτικο, χάρη στο τεράστιο στόμα του, δεν προβληματίζεται από το μέγεθος ενός μεγάλου καλαμαριού, το αντίθετο μάλιστα. Προσοχή όμως γιατί τα προαναφερόμενα ζωντανά δολώματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μακριά από τον βυθό, ώστε να μην ακρωτηριάζονται από επιθετικά ψάρια μικρού μεγέθους, όπως σκαθάρια και μεγάλα λυθρίνια, οπότε το δόλωμα αχρηστεύεται.

Kαλάμι και μηχανισμός
Για το ψάρεμα με μολύβι φύλακα θα χρησιμοποιήσουμε καλάμι παραβολικό ή προοδευτικό 20-30lb.

Προτείνεται να είναι δίσπαστο (και για λόγους μεταφοράς) μήκους 2-2.20μ, με οδηγούς ανθεκτικούς, κατάλληλους για νήμα και για «wind on» παράμαλλο.

Για το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος, ο ιδανικός μηχανισμός είναι εκείνος που θα μας εξασφαλίσει σταθερά και ομαλά φρένα και θα ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα σε κάθε «κεφάλι» του ψαριού, ώστε σε συνδυασμό με το καλάμι μας να προστατεύει το νήμα και το παράμαλλό μας.

Iδανικό θεωρούμε ένα μηχανισμό καλής ποιότητας από αλουμίνιο, μονής ταχύτητας με μοχλό φρένων και με τύλιγμα έως 5/0.

Πολύ σημαντικό για το συγκεκριμένο ψάρεμα είναι το να έχει ο μηχανισμός lever drag (δηλαδή πεταλούδα) σε συνδυασμό με προρύθμιση, ώστε να μπορούμε να εφαρμόζουμε και να αυξομειώνουμε άμεσα τα φρένα μας με ασφάλεια, αφού ανά πάσα στιγμή είμαστε μέσα στο όριο της αντοχής των εργαλείων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: