Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Για τη θάλασσα | Ο κύριος Μποφόρ


Είναι η αρχή της απόφασης του κυβερνήτη του Βασιλικού Ναυτικού Francis Beaufort, to 1806, πρόλογος της επαναστατικής μεθόδου μέτρησης της δύναμης του αέρα στη θάλασσα. Και όπως συνήθως ,οι πρωτοποριακές ιδέες είναι απλές στη σύλληψη γεννήθηκε η πασίγνωστη πια κλίμακα ,η οποία χρησιμοποιείται αυτούσια και καταρτίστηκε το ανεμολόγιο, που δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα καταμερισμό διευθύνσεων του άνεμου, με κοινά κριτήρια έντασης.
Κριτήριο για την αναγνώριση κατάστασης ανέμου με δύναμη 1, ήταν ο ασθενής άνεμος που επέτρεπε σε ιστιοφόρο της εποχής να διανύσει με πλήρη ιστιοφορία σχετική απόσταση, χωρίς παρέκκλιση της πορείας του. Αντίστοιχα, μετρώνται παρεκκλίσεις, έφθασε στη δύναμη 5, την ανώτατη που έπρεπε πλεύση με πλήρη ιστιοφορία. Από κει και πέρα, ελαττώνοντας την επιφάνια των πανιών μέχρι την ελάχιστη, έφθασε στη δύναμη 11 και 12.
Η ονομασία των ανέμων κατά διεύθυνση, έγινε με συνηθισμένους ναυτικούς όρους, όπως ασθενείς, μέτριοι κλπ, χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενδεικτικά γράμματα τα αρχικά των λέξεων – για να ονομάσει τις κατευθύνσεις. Έτσι, το ανεμολόγιο, είναι κατάλληλο για χρήση τόσο σε θάλασσα όσο και σε ξηρά, όπου τα κριτήρια ένταξης είναι σαφώς διαφορετικά όπως π.χ. τα κλαδιά των δέντρων, ο καπνός, η σκόνη.
Παρόλη την απλότητα της ιδέας, και της ευκολίας στην εφαρμογή της, πέρασαν περισσότερα από 30 χρόνια μέχρι να υιοθετηθεί από το Βασιλικό Ναυτικό. Μέχρι τότε, ο Beaufort είχε προαχθεί σε ναύαρχο, διευθυντή του Ναυτικού Υδρογραφικού Γραφείου. Εξαίρετος χαρτογράφος, εκτός των άλλων, σε ελάχιστο χρόνο, ανέδειξε το υπηρεσιακό του γραφείο, στο εγκυρότερο υδρογραφικό ινστιτούτο.
Πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου του 1857, σε ηλικία 84 ετών. Όπως είπαμε όμως, η κλίμακα και το ανεμολόγιο του, πέρασαν στην ιστορία, απλά προσαρμοζόμενα σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης τεχνολογίας. Όταν ο ατμός άρχισε να αντικαθιστά τα ιστία, η κατάσταση της θάλασσας συνδέθηκε άρρηκτα με την κλίμακα Beaufort. H σχέση αυτή, αέρα- θάλασσας, διεθνής και αναλλοίωτη, καθιέρωσε την κλίμακα του οριστικά και αμετάκλητα, για χρήση σε ναυτικούς και μετεωρολόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: