Ανήκει στην τάξη Περιστερόμορφα (COLUMBIFORMES).
H μεγαλύτερη μέσα στην οικογένεια των περιστεριών, έχει μήκος 40 εκατοστά . Εκτός του μεγέθους της, ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα περιστέρια από την άσπρη βούλα στα πλάγια του λαιμού της και την πλατιά λευκή λουρίδα στις φτερούγες, η οποία είναι ορατή όταν πετάει.
Η Φάσσα είναι αρκετά συχνή επισκέπτρια στην χώρα μας ενώ αρκετές φωλιάζουν και στην Ελλάδα. Την συναντάμε στα δάση και στα ξέφωτα , σε αγρούς με δέντρα, καμιά φορά και στις πόλεις , όπως συμβαίνει στην Β Ευρώπη. Το χειμώνα πετάει σε μεγάλα κοπάδια. Στη Β Ευρώπη είναι πολύ κοινό πουλί και συχνά προκαλεί ζημιές στις καλλιέργειες και γι` αυτό κυνηγιέται όλον τον χρόνο .
Στην πατρίδα μας επιτρέπεται το κυνήγι από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου .
Ξεπετιέται μέσα από τα δένδρα φτεροκοπώντας δυνατά. Η φωνή της είναι ένα χαρακτηριστικό υπόκωφο γουργούρισμα των πέντε συλλαβών « κου-κου-ρου-κου-κου», με τον τονισμό συνήθως στην δεύτερη.
Τρώει έντομα, καρπούς ,σπόρους , βλαστούς , αλλά και σκουλήκια η και σαλιγκάρια.
Φωλιάζει στα δένδρα , τους φράχτες , αλλά και μέσα σε κτίρια, η φωλιά της είναι άκομψη. Γεννάει 2-3 φορές τον χρόνο, δύο λευκά αυγά κάθε φορά. Οι νεοσσοί πετούν μετά 33-34 μέρες.
Οι Φάσσες είναι πουλιά πανέξυπνα , που η φύση τα έχει προικίσει με αισθήσεις πολύ αναπτυγμένες για να καταλαβαίνουν τον κίνδυνο, βλέπουν τέλεια ,έχουν καλή ακοή, όταν το κοπάδι τρώει υπάρχουν φρουροί όπως και στην κούρνια.
Στην πατρίδα έρχεται περίπου στις 10-15 Σεπτεμβρίου, ενώ μαζικά στις αρχές Οκτωβρίου. Αν ο καιρός είναι καλός το ταξίδι γίνεται ψηλά και κατεβαίνουν μόνο για φαγητό και κούρνια. Οταν ο καιρός έχει ομίχλη ,αέρα , σύννεφα, οι Φάσσες πετάνε χαμηλά. Το πρωί με τον σήκωμα του ήλιου ξεκινάει για τροφή και το απόγευμα επιστρέφει και τα ωράρια της περίπου είναι συγκεκριμένα.
Το Κυνήγι της
Αυτές οι συνήθειες της Φάσσας είναι και το αδύνατο σημείο της, αυτές τις ώρες τις περιμένουν οι κυνηγοί σε καρτέρια πάνω στον δρόμο τους. H οξύτατη όρασή της ,επιβάλει ρούχα τέλειας παραλλαγής με το περιβάλλον, επιλογή με προσοχή της θέσης που την περιμένουμε και ακινησία στα καρτέρια .Πολλοί έμπειροι φασσοκυνηγοί, τυλίγουν ακόμη και τις κάννες των όπλων με πράσινη ταινία για την αποφυγή οποιασδήποτε αντανάκλασης που είναι αρκετή για να διώξει το κοπάδι μακριά!
Χρειάζονται ισχυρές γομώσεις και σκάγια Νο5-6-7 με άνοιγμα κάννης (*-**).
Η Φάσσα είναι δυνατό πουλί και επειδή έχει και πολλά πούπουλα δεν πέφτει εύκολα. Καμιά φορά ο μπεκατσοκυνηγός που κυνηγάει μέσα σε μεγάλα δένδρα μπορεί να πάρει μερικές αν πέσει σε κοπάδι που περνάει πάνω από τα δένδρα και δεν τον βλέπουν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου