Oικογένεια: Κιχλίδαι (Turdidae)
Το λατινικό όνομα αυτού του πουλιού τα λέει όλα. Το πλούσιο κελάηδημα της της Τσίχλας, δυνατό κι ευχάριστο, γεμάτο στροφές και με εναλλαγές, δίνει ζωή στην ύπαιθρο από τα μέσα του Γενάρη.
Επιδημικό είδος στην κεντρική και βόρεια χώρα, η τσίχλα το καλοκαίρι ζει στα ορεινά δάση και τις κοιλάδες, με τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου , κατεβαίνει σε χαμηλότερα μέρη. Ωστόσο , είναι κυρίως γνωστός σαν χειμωνιάτικος επισκέπτης , όταν πολλές Τσίχλες καταφθάνουν από τις βόρειες χώρες.
Μήκος 23 εκατοστών, έχει ράχη καστανόχρωμη , στήθος και πλευρά κιτρινωπά-κρεμ με μικρές σκοτεινές κηλίδες.Το στήθος της είναι στικτό και η κάτω επιφάνεια στις φτερούγες έχει χρώμα κίτρινο-κρεμ. Πετάει ίσια και γρήγορα. Συχνά ψάχνει για την τροφής της στο έδαφος, κυρίως έντομα, σκουλήκια, σπόρους. Το χειμώνα την βλέπουμε στους ελαιώνες.
Φωλιάζει σε θάμνους και δέντρα, όπου το θηλυκό γεννάει δύο φορές , τον Απρίλιο - Ιούλιο από 5-6 αυγά. Κλωσάει μόνο το θηλυκό για δύο εβδομάδες περίπου. Τα μικρά πετούν μετά από 12-15 ημέρες.
Εχθρούς, έχει όλα τα μικρά αρπακτικά, όπως και τα κορακοειδή.
Υπάρχουν πολλά είδη τσίχλας όπως Κοκκινότσιχλα (Turdus iliacus) - Τσαρτάρα (Turtus viscivorus) - Κερδότσιχλα (Turtus pilaris).
Το κυνήγι
Το κυνήγι της γίνεται με την μέθοδο του καρτεριού, το πρωί που η τσίχλα κατεβαίνει από τα πυκνά για την τροφή της και το απόγευμα με το αντίθετο δρομολόγιο.
Επίσης κυνηγιέται με το λεγόμενο "περπατητό" μέσα σε ελαιώνες η σε ρέματα που προσφέρει και ωραίες τουφεκιές. Σήμερα δυστυχώς όμως υπάρχουν και οι πονηροί!!! οι οποίοι χρησιμοποιούν απαγορευμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα με το κελάηδημα της που φέρνουν τα πουλιά πάνω τους και έτσι τις σφαγιάζουν χωρίς δισταγμό.
Η κάνη να είναι 70-72 εκατοστά και * -** -*** και σκάγια 8-9-10 για το καρτέρι και για το "περπατητό" κάνη 65 εκατοστά ***-**** με 9-10 σκάγια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου