Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Η μένουλα κι η μαρίδα


Αυτές οι δυο ποικιλίες είναι κοινές στις ακτές της Μεσογείου, όπου συνοδεύουν τα φαγκριά. Διακριτικά στοιχεία είναι: το συμπιεσμένο ατρακτοειδές σώμα με ωραίο πράσινο θαλασσί χρώμα και μια μαύρη κηλίδα στα πλευρά τους. Οι μένουλες τσιμπούν με απληστία στην καθετή που καλάρουν για το φαγκρί, ενοχλώντας έτσι τον ψαρά. Αυτά τα ψάρια πράγματι δεν θεωρούνται πολύ μεγάλης αξίας. Ψάρεμα των φαγκριών, λυθρινιών και μένουλων. Το ψάρεμα με την πετονιά σ’ αυτά τα ψάρια, που εξάλλου είναι περιζήτητα για το άσπρο και νόστιμο κρέας τους, (ιδιαίτερα του φαγκριού και του λιθρινιού) είναι διασκεδαστικό.
Η καλύτερη μέθοδος ερασιτεχνικού ψαρέματος είναι αναμφίβολα στα δικά μας νερό, το ψάρεμα με την καθετή. Για να μπορέσουμε να πιάσουμε αρκετά μεγάλο αριθμό από αυτά τα περιζήτητα ψάρια (εκτός της μένουλας), πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τους βυθούς που υπάρχουν αποικίες με αυτά τα ψάρια, προχωρώντας αργά με την αναζήτηση του βυθόμετρου.

Κανονικά τα μέρη που συγκεντρώνονται τα φαγκριά όπως και τα λυθρίνια κι οι μένουλες είναι οι τραγάνες, στα όρια ανάμεσα σε βραχώδεις και αμμώδεις περιοχές. Η μετακίνηση του σκάφους για λίγα μέτρα, συνεπώς και της πετονιάς , μπορεί να καθορίσει το να την τσιμπούν συνεχώς ή και καθόλου. Όταν λοιπόν εντοπίσουμε το μέρος συγκέντρωσης αυτών των ψαριών, είναι αναγκαίο να αγκυροβολήσουμε αμέσως τη βάρκα. Η καθετή που χρησιμοποιείται γι’ αυτά τα ψάρια, αποτελείται από ένα βαρύ μολύβι, με τέτοια μορφή ώστε να επιτρέπει το γρήγορο βύθισμα του μ’ ένα παράμαλο που θα δουλεύει στο βυθό. ενώ δύο ή τρία αγκίστρια τοποθετούνται στη μάννα της πετονιάς , σε διάφορα ύψη (όχι πάνω από 5 μέτρα απ’ το μολύβι) με παράμαλα σχετικά μεγάλα (μέχρι 30 εκατοστά).

Το καλύτερο δόλωμα για φαγκριά, λιθρίνια και μένουλες, είναι οι σωλήνες μετά τα σκουλήκια της θάλασσας και τα εντόσθια σαρδέλλας, που θα ήταν το καλύτερο δόλωμα, αν δεν ήταν τόσο εύθραυστο. Στις νότιες ακτές της Μεσογείου, αλλά και στη χώρα μας μερικές φορές , ψαρεύουν μένουλες ή ακόμα και φαγκριά απ’ την ακτή με πεταχτάρι, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Στις βορειοαφρικανικές ακτές, μπορούν να βρεθούν φαγκριά και λυθρίνια με μεγάλο μέγεθος, ιδιαίτερα κοντά στις βραχώδεις ακτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: